Οι 5 πιο Σημαντικές πληροφορίες για τον ύπνο της γάτας μου

Τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που απασχολούν τους περισσότερους γατογονείς αφορούν στη διάρκεια του ύπνου, τον τύπο ύπνου, τα όνειρα και το ροχαλητό τους. Τί πραγματικά ισχύει, λοιπόν, για αυτά τα αξιαγάπητα πλάσματα;

  1. Ο παράγοντας γονιδίων.

Η φύση και η ηλικία της γάτας ορίζουν τη διάρκεια του ύπνου της. Οι νεαρές γάτες κοιμούνται γύρω στις 16 ώρες, ενώ οι ενήλικες γύρω στις 20. Άλλοι παράγοντες, όπως η ανάπτυξη, οι διατροφικές συνήθειες και η φυσιολογία επιδρούν εξίσσου στη διάρκεια του ύπνου. Για παράδειγμα, μια γάτα στο φυσικό άγριο περιβάλλον της θα πρέπει να κυνηγήσει τη τροφή της, κάτι που απαιτεί κατανάλωση πολλής ενέργειας, την οποία θα αναπληρώσει αργότερα στον ύπνο.

  1. Οι γάτες δεν κάνουν θορυβώδη ύπνο.

Περίπου τα ¾ του ύπνου μιας γάτας αποτελεί ο λεγόμενος ΄΄υπνάκος΄΄. Σε αυτό το στάδιο ο οργανισμός ξεκουράζεται πλήρως, ενώ συγχρόνως βρίσκεται σε επαγρύπνιση, τα αυτιά κινούνται ελαφρώς, ακούγονται διακριτικοί ήχοι, τα μάτια της είναι μισοανοιγμένα και στέκεται σε ημιόρθια στάση.

  1. Οι γάτες κοιμούνται βαριά και βλέπουν όνειρα.

Στις νεαρές γάτες ο βαθύς ύπνος καταλαμβάνει το τελευταίο τέταρτο του ύπνου, ενώ στις μεγαλύτερες το 30-40%. Σε αυτό το στάδιο το σώμα τους είναι κουλουριασμένο, τα μάτια κλειστά και ενδέχεται η ουρά τους να σκεπάζει το πρόσωπο τους. Λέγεται, μάλιστα, πως πράγματι οι γάτες βλέπουν όνειρα όταν συνήθως κινούν τη μουσούδα και τα πατουσάκια τους.

  1. Οι μικροί μας νιαούρηδες ροχαλίζουν.

Το ροχαλητό της γάτας δημιουργείται όταν ο ουρανίσκος φράζει την αναπνευστική οδό συνήθως όταν το ζώο είναι ήρεμο και χαλαρό. Οι περσικές, οι γάτες των ιμαλαϊων και οι εξωτικές κοντότριχες είναι οι πιο επιρρεπείς ράτσες στο ροχαλητό, καθώς έχουν κοντή μυτούλα και στενό κεφάλι. Οπότε είναι αρκετά πιθανό να σας ενοχλήσουν με το ροχαλητό τους κατά την διάρκεια της νύχτας.

  1. Η αλλαγή του ύπνου είναι αρνητική εξέλιξη.

Αλλαγές στη διάρκεια του ύπνου μιας γάτας είναι κακός οιωνός και θα πρέπει να βρίσκεστε σε επαγρύπνιση. Για παράδειγμα, εκτεταμένης διάρκειας ύπνος μπορεί να σηματοδοτεί πόνο ή ασθένεια, ενώ ο ολιγόωρος ύπνος υπερθυρεοειδισμό.

Αυτές είναι, επομένως, οι 5 πιο βασικές πληροφορίες σχετικά με τον ύπνο των αξιαγάπητων κατοικιδίων σας που εξηγούν πολλά για τη ράτσα και την υγεία του μικρού σας τετράποδου. Παρόλο που φαίνεται παράξενος ο πολύωρος ύπνος τους, εν μέρη δικαιολογείται. Αν όμως η γάτα σας αποκτήσει ξαφνικά διαφορετικές συνήθειες ύπνου, ίσως υποβόσκει κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο πρέπει να διαπιστώσετε σύντομα με μία επίσκεψη στον κτηνίατρο που παρακολουθεί το κατοικίδιο σας.

Για όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ και τροφές για τα αγαπημένα σας αιλουροειδή επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα pet shop – Petvet24.gr ή ένα από τα καταστήματα μας και βρείτε ότι πραγματικά χρειάζεστε για μία ευχάριστη συμβίωση.