Κορωνοϊός : Ατομική Ευθύνη! Όχι Πανικός

 

Γκιρτζιμανάκης Νίκος,

Φοιτητής Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Κορωνοϊός : Ατομική Ευθύνη! όχι Πανικός.

Τις τελευταίες μέρες η χώρα μας άμεσα, μετά και το πρώτο θετικό κρούσμα στον κορωνοϊό έχει μπει σε μια εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση. Με υπουργική απόφαση έκλεισαν πρώτα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και αργότερα καφετέριες, σινεμά, θέατρα, κέντρα εστίασης(εξαιρούνται delivery και take away) κτλ.

Η πολιτεία και το υπουργείο Υγείας έδρασε άμεσα ώστε να περιορίσει την εξάπλωση του ιού ούτως ώστε να μην έχουμε υψηλό αριθμό θυμάτων όπως η Ιταλία. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η δημόσια υγεία είναι πάνω απ όλα και πρέπει να ληφθούν οποία μέτρα θεωρούνται απαραίτητα για τον περιορισμό του κωρονοϊού. Το υπουργείο υγείας κατέστησε σαφές το μήνυμα: «μένουμε σπίτι» είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για να περιορίσουμε την επιδημία.

Αν δεν νιώθουμε καλά πηγαίνουμε αμέσως γιατρό, αλλά δίνουμε προτεραιότητα εξέτασης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή σε άτομα με βεβαρημένο ιατρικό παρελθόν και χρόνια νοσήματα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο ιός μας αφορά όλους , η ατομική ευθύνη παίζει καταλυτικό ρόλους και πρέπει να πράξουμε όλοι καθώς πρέπει. Σαν χώρα έχουμε δράσει πολύ γρήγορα και πολύ πιο αποτελεσματικά από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουμε δυο μέτωπα ανοιχτά γιατί η κατάσταση στον Έβρο δεν άλλαξε, παραμένει έκρυθμη και δεν έχουμε καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης. Πως θα αντιμετωπίσουμε τις απειλές και τον εχθρό προ των πυλών όταν δεν πράττουμε τα λογικά και αυτά που ορίζει η πολιτεία και τα αρμόδια όργανα του υπουργείου υγείας.

Το « μένουμε σπίτι » δεν είναι ένα hashtag είναι ο τρόπος να περιορίσουμε την πανδημία. Ο τρόπος να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα. Ο τρόπος να προστατεύσουμε τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ο τρόπος ώστε να βγει η χώρα μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνεται από αυτή την κατάσταση για την προάσπιση της οικονομίας μας. Ο κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που έχει απέναντι στην δημόσια υγεία του κράτους. Δεν χρειάζεται πανικός! Χρειάζεται ατομική ευθύνη απ όλους μας.

Νίκος Γκιρτζιμανάκης