Τι να προσέξουμε στα φίλτρα νερού

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια επενδύουν σε φίλτρα νερού με σκοπό να έχουν φιλτραρισμένο και άρα καθαρό νερό στο σπίτι τους.

Υπάρχουν αρκετοί τύποι φίλτρων νερού, όμως φαίνεται ότι συνηθέστερο είναι το φίλτρο νερού κάτω πάγκου.

Τι πρέπει να προσέξετε πριν την αγορά;

Πρέπει να σκεφτείτε κατ’ αρχάς αν χρειάζεστε μονό, διπλό ή τριπλό φίλτρο. Για ζητήματα όπως το χλώριο, η γεύση ή η μυρωδιά του νερού, τότε με ένα μονό φίλτρο θα είστε καλυμμένοι. Από την άλλη, αν για παράδειγμα, το νερό είναι σκληρό, τότε θα χρειαστείτε να επενδύσετε σε διπλό φίλτρο νερού. Στο πρώτο στάδιο θα μπει ένα φίλτρο μείωσης αλάτων και στο δεύτερο ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα. Τέλος, αν αντιμετωπίζετε και πρόβλημα με τα αυξημένα επίπεδα νιτρικών ή πολλά χώματα, τότε είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε και τρίτο φίλτρο.

Αφού εντοπίσετε το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και επιλέξετε το αντίστοιχο φίλτρο νερού, καλό είναι  να σκεφτείτε αν το φίλτρο σας θα συνοδεύεται με το δικό του βρυσάκι ή όχι.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τις δυο επιλογές που έχουμε:

  • Φίλτρο νερού με βρυσάκι:

Τα φίλτρα νερού κάτω πάγκου που συνδέονται με δικό τους βρυσάκι, διαθέτουν μία βρύση, η οποία για να εγκατασταθεί στον πάγκο της κουζίνας σας θα χρειαστεί να κάνετε μια μικρή τρύπα στον πάγκο σας. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να έχετε λίγο διαθέσιμο χώρο στην κουζίνα σας.

Το βασικό πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι χρησιμοποιείτε το νερό μόνο για να πιείτε, κάτι που σημαίνει ότι το ανταλλακτικό φίλτρο θα διαρκέσει για σχεδόν ένα χρόνο χωρίς προβλήματα.

Επειδή το νερό τρέχει πιο αργά σε αυτό το φίλτρο, μπορείτε να τοποθετήσετε και πιο στενά ανταλλακτικά φίλτρα.

Το συγκεκριμένο φίλτρο είναι δύσκολο να το τοποθετήσουμε μόνοι μας, καθώς χρειάζεται να έχουμε γνώση και εμπειρία, επομένως, σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούμε κάποιον υδραυλικό για να μας βοηθήσει.

  • Φίλτρο νερού χωρίς βρυσάκι:

Στην περίπτωση που επιλέξουμε φίλτρα νερού που συνδέονται με τη δική μας βρύση, δεν θα χρειαστεί να έχουμε κάποιο επιπλέον βρυσάκι στην κουζίνα μας, αφού ανοίγοντας τη βρύση που ήδη διαθέτουμε, θα παίρνουμε καθαρό και φιλτραρισμένο νερό.

Το μειονέκτημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι επειδή το νερό τρέχει γρηγορότερα δεν μπορείτε να βάλετε ένα πιο στενό ανταλλακτικό φίλτρο γιατί θα κοπεί σημαντικά η ροή και θα σας δυσκολεύει στις καθημερινές σας εργασίες, όπως το πλύσιμο των πιάτων και η προετοιμασία του φαγητού.

Ακόμη, σε αυτή την περίπτωση, τα φίλτρα φθείρονται γρηγορότερα, αφού λειτουργούν κάθε φορά που ανοίγουμε τη βρύση μας.

Ωστόσο, η εγκατάσταση αυτού του τύπου φίλτρου νερού είναι ευκολότερη, αφού συνδέεται απευθείας με τη δική μας παροχή νερού και δεν χρειάζεται να κάνουμε κάποια τρύπα στον πάγκο της κουζίνας.

Σκεφτόμενοι λοιπόν τις επιλογές που υπάρχουν και τα δικά σας δεδομένα, μπορείτε να προβείτε στην αγορά εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.